woensdag 20 februari 2013

Het werkt!

van Pinterest
Een kinderlied zegt: "Zing, zing, zingen maakt blij! Zingen van Jezus, vrolijk en blij!" En ik hoorde eens iemand zeggen: "Als ik me somber voel, dan ga ik zingen."

Nu is zingen voor mij iets wat ik graag doe, al moet ik zeggen dat het lang geleden was dat ik zomaar zingend door het huis liep. Tot vandaag..


De laatste dagen voelde ik me niet lekker en was ik verdrietig en somber. Verdrietig omdat ik vanwege mijn gezondheid zoveel (nog) niet kan wat ik graag zou doen. Somber omdat er soms zo weinig vooruitgang in mijn situatie lijkt te zijn. Zo ook vanmorgen, ik moest mijn werk (weer) laten weten dat ik vandaag niet in staat was om te komen.

En toen dacht ik aan de man die zei dat hij ging zingen als hij somber is. Het leek me het proberen waard. Maar dan? Wat ga je zingen als je je somber voelt en geen bundel bij de hand hebt om iets op te zoeken? Ik wist het niet en vroeg God of Hij me liederen in gedachten wilde geven. En dat deed Hij!

Ik had verwacht dat het een lied zou zijn wat voor mij bekend was en ik helemaal zou kunnen zingen. Maar dat was het niet. Er schoot me slechts één zin te binnen, van een lied dat zich doorgaans niet in mijn repertoire bevindt. Het was het volgende:

"Als ik maar weet, dat alles hier, mij nader brengt tot U."

En die ene zin gaf me rust! Mijn gezondheid is nog niet wat ik zou willen, ik wil zo graag vooruit terwijl dat nog niet kan. Maar deze regel uit het lied gaf me de zekerheid dat - wat ik ook doormaak - God erbij is en ik mag vertrouwen dat Hij een plan met mij heeft. Met al mijn verdriet en zorgen mag ik naar Hem toe!

Sing for joy! Het werkt echt! Na die ene liedregel kwamen meer bemoedigende en troostende liederen in gedachten en heb ik heerlijk gezongen! Ben je somber? Ga zingen! Mijn verdriet is niet helemaal over, maar somber voel ik mij niet meer! Ik besef weer dat God bij me is en Hij alles in handen heeft!

Ik kon het uiteraard niet laten om later de gehele tekst op te zoeken die bij die ene zin hoorde. Ook de rest is erg mooi en laat ik graag aan je lezen:

1. Als ik maar weet, dat hier mijn weg, 
door U Heer wordt bereid,
en dat die weg, hoe moeilijk ook, 
mij nader tot U leidt.

Refrein: 
Nader tot U, nader tot U, nader mijn Heiland tot U;
als ik maar weet, dat alles hier, mij nader brengt tot U.

2. Als ik maar weet, dat ook voor mij, 
de Heer aan 't kruishout stierf;
en dat de Heiland ook voor mij, 
een levenskroon verwierf.

3. Als ik maar weet, Uw liefd' o Heer, 
vertroost mij dag aan dag;
dan juich ik voort, wat ook mijn lot 
op aarde wezen mag.

4. Als ik maar weet, ook als op aard', 
mij droefheid wacht of kruis;
dat ieder kruis mij nader brengt 
bij 't eeuwig Vaderhuis.

Zing, zing, zingen maakt blij! Echt waar!


3 opmerkingen:

  1. Mooie blog en mooi lied - en zo waar! Ik ken ook zo'n lied dat me helpt in zulke tijden, met zinnen als: "Zing tot je er dóór bent, vrij, vrij van de druk! Zing, tot je van binnen overstroomt van geluk!" En ja, het werkt! Bemoedigend om te ervaren, hè.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel mooi, zo'n blog uit het echte leven gegrepen. het spijt me voor je dat je gezondheid niet optimaal is maar vind het zo mooi om te lezen hoe je nieuwe kracht probeert te krijgen. Zingen. Ik kan helemaal niet zingen hoor. Zet vaak muziek op. Helpt ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Herkenbaar! Een man {misschien wel dezelfde als uit jouw blog} zei eens tijdens een lezing: 'en iedereen maar denken, wat is die man toch altijd vrolijk, hij zingt altijd, maar niets was minder waar'. Zingen als medicijn. Iets om dankbaar voor te zijn! Groetjes, Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen