zondag 24 februari 2013

Ons feestbord

Wat doen jullie als je wilt ontspannen? Als je je gedachten even wil verzetten? Als je even afgeleid wil worden van je hoofdpijn, buikpijn of wat dan ook? Dat wisselt bij mij nog al. De ene keer speel ik piano of gitaar, een andere keer lees ik een boeiend boek of kijk ik iets via youtube of uitzendinggemist. En vandaag dook ik de keuken in. Ik heb de laatste maanden ontdekt dat koken en bakken voor mij ontspannend kan werken en het voordeel is dat je gelijk weer iets voor de maaltijd of bij de koffie hebt. Leuke combi :-)


Vandaag had ik afleiding nodig en dacht ik aan het blog-bericht over een feestbord, dat ik eens las bij Uit mijn keukentje. Hierin zegt de schrijfster dat zij op zondag een dienblad op tafel zet waarop schaaltjes staan met diverse inhoud. Haar kinderen noemen dit het feestbord en het is hun zondagse maaltijd. Ik vond het een grappig idee toen ik het las en moest er vandaag aan denken.

van Pinterest
Bij ons in de gemeente is er o.a. een dienst aan het einde van de middag en we zijn dan meestal niet eerder thuis dan 19.00 uur. We hebben dan vaak nog wel trek in eten, maar een volledige maaltijd hoeft ook niet echt. Het resultaat is dat we vaak wat kleine hapjes of gewoon een beperkte maaltijd eten. Zo'n feestbord zou dus eigenlijk ook wel wat voor ons zijn.

Nu had ik dit van tevoren niet bedacht en had ik dus ook niet een grote diversiteit aan kleine hapjes in huis. Maar toch is het gelukt om ons eigen feestbord te maken. Ik vond een recept voor pannenkoeken en de ingrediënten had ik allemaal in huis! Ik gebruikte de helft - volgens het recept voor 4 pannenkoeken - maar ik haalde er zeker 7 uit. Het is heel simpel:

nodig:
1 ei
zout
250 ml. melk
125 gr. bloem
zonnebloemolie

het beslag:
klop het ei met wat zout los
voeg beetje bij beetje wat bloem en melk toe 
roer dit goed door elkaar tot er geen klontjes meer zijn 
voeg als laatste een klein scheutje zonnebloemolie toe 
roer het beslag nog een keer goed door

pannenkoeken maken:
doe een klein scheutje zonnebloemolie in een hete pan
verdeel wat beslag over de bodem van de pan 
(ik gebruikte een kleine soeplepel per pannenkoek)
bak de pannenkoek aan beide kanten bruin
ga verder met de volgende pannenkoek
(je hoeft geen boter of olie meer te gebruiken,
want dat zit al door het beslag, handig hè!)

ons feestbord vandaag

Het was eigenlijk zo gepiept. Een stapeltje pannenkoeken, diverse soorten suiker en jam en voilà, ons feestbord was klaar! J. en ik hebben er samen van genoten en ik had mijn afleiding gehad. Ik denk dat ik maar eens ga bedenken wat ik komende zondagavond op tafel kan zetten :-)

Hebben jullie nog ideeën? 
Vinden jullie de zondagavondmaaltijd ook 'lastig'?

2 opmerkingen:

  1. Vroeger aten we op zondag bolussen. En de andere maaltijd soep ( bah). Wij eten hier op zondag altijd suikerbrood. Dat vinden de kinderen lekker. En tussen de middag soep, die gkookt wordt door vader en kind. De ene keer Italiaanse tomatensoep, de andere keer andere. En kipfilet, daar is iedereen dol op. En ijs toe. Geen groente eigenlijk. En 's-avond na de kerkdienst sandwiches.

    Wat een leuk idee zo'n feestbord.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik mis je? Ik hoop dat het goed met je gaat en dat je het gewoon te druk hebt ( ofzo ).

    BeantwoordenVerwijderen