woensdag 16 januari 2013

Heerlijke lasagne!

Sinds ik werd geattendeerd op de blog Smakelijck E-nummervrij! maak ik regelmatig recepten die hierop worden getoond. Het heeft me meer bewust gemaakt van E-nummers  (dat ik ze beter niet kan eten) en maakt me creatiever in het koken. Voorheen was dat niet mijn favoriete bezigheid, maar nu ik er - helaas vanwege een minder leuke reden - meer tijd voor heb, werkt het heel ontspannend. We eten gezonder en - dat vindt manlief ook - ook veel lekkerder. Geen pakjes, maar verse producten, zelfgemaakte sausjes en gevarieerdere kruiden. Zo ook vanavond... er stond lasagne op het menu.

Voor deze lasagne heb ik een deel van het menu van Smakelijck gebruikt. Deze had ik al een keertje eerder gemaakt en toen was de witte wijnsaus helaas niet gelukt omdat ik de verkeerde verhoudingen had gebruikt. Deze keer wilde ik het niet te moeilijk maken, dus heb ik die saus weggelaten. Uiteraard wel een lekkere laag kaas bovenop, die zo heerlijk knapperig wordt in de oven. I love it!

de lasagne
De lasagne die wij vanavond aten, bestond uit o.a. verse lasagnebladeren. Die had ik de vorige keer al bij de AH gekocht en bleek je te kunnen invriezen. Aangezien ik voor onze schotel 4 bladen nodig had, heb ik de overige 8 destijds ingevroren in twee pakketjes, waarvan ik er vandaag eentje heb gebruikt. Heel handig en - vind ik - lekkerder dan niet-verse lasagne. Probeer het gerust eens uit.

Lasagnesaus heb ik gemaakt van gehakt, ui, knoflook, een zak Italiaanse roerbakgroenten, een blik tomatenblokjes, een blikje tomatenpuree, een scheut rode wijn en groentenbouillon, een klein beetje sambal om het wat pittiger te maken, peper en zout en nog wat groene kruiden. Alles lekker laten pruttelen en voilá, de saus is klaar!

Nu was ik deze keer lui en heb ik dus een zak roerbakgroenten gebruikt. Maar voor dit gerecht kun je uiteraard ook mooi je restjes groenten gebruiken die je nog hebt liggen. Dat is het makkelijke aan deze saus, je kunt helemaal zelf de smaak en inhoud bepalen!

probeersel
Wat ik weleens het lastige vind aan recepten, is dat je soms maar een klein beetje bouillon nodig hebt, terwijl je met de bouillonblokjes die ik gebruik (oeps, daar zitten denk ik wel E-nummers in, misschien maar eens proberen zelf bouillon te maken) minstens een halve liter per keer maakt. Met het overschot dat ik vandaag had, heb ik daarom een probeerseltje gemaakt. Ik heb het in een ijsblokjesvorm gegoten en in de vriezer gezet. Mijn idee is dat ik er dus blokjes van maak, die ik per stuk in folie pak en in de vriezer bewaar. Mocht ik weer eens bouillon nodig hebben, dan kan ik de gewenste hoeveelheid laten ontdooien. Momenteel staat het dus nog in de vriezer en heb ik geen idee of dit gaat werken, maar het leek me het proberen waard :-)

Nou, ik hoop dat ik jullie heb aangezet om ook eens dit recept uit te proberen. En mocht je zelf allang verse lasagnesaus maken en tips voor me hebben, ze zijn van harte welkom!2 opmerkingen:

  1. Goed eten, gezond eten. Maar de kinderen willen niks roods :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Annelies, Je schrijft leuk, gezellig en leerzaam!
    Als je met verse kruiden werkt, zoals rozemarijn of tijm, goede peper en zout dan heb je zelfs het bouillonblokje of vloeibare bouillon niet eens meer nodig. Ik gebruik tegenwoordig Keltisch zeezout en dat is zo ontzettend smakelijk dat je echt geen bouillonblokje meer nodig hebt. Voor geen enkel gerecht meer.

    BeantwoordenVerwijderen